11. syyskuuta 2013

Tehosteseinä kierrätyspuusta

28 comments
Kaliforniassa on ravintola jossa on tehty kierrätetystä puusta yhtä sun toista. Näyttävimpänä näistä kokonainen seinä ympäri Yhdysvaltoja kerätyistä laudanpätkistä. Keväällä päätimme kokeilla miten kierrätetystä laudasta tehty seinän panelointi toimisi omassa kodissamme. Eikun tuumasta toimeen.

Ensimmäinen isku palleaan osui kun alkuperäinen idea latolaudan hyödyntämisestä joutui romukoppaan heti ensimmäisen latovierailun jälkeen. Puun pinta on aivan liian rösöistä, laudat vajaasärmäisiä ja kaikki samanvärisiä. Puolivälissä kesää sopivien lautojen löytämisen vaikeus alkoikin murentamaan tunnelmaa. Muutama hassu laudan raato pinossa oli surkea näky.

Oli aika siirtyä suunnitelma B:hen, tuoreen laudan vanhentamiseen. Ei muuta kuin sahalta kuorma eri levyisiä lautoja pihalle ja töihin. Netistä löytyy melko paljon ohjeita puun vanhentamiseen ja värjäämiseen kotikonstein. Yleisimpinä tee, kahvi, etikassa lionnut teräsvilla, rautavitrilli ym. Näistä haluamaamme ruskean ja harmaansävyiseen lopputulokseen pääsimme parhaiten rautavitrillin, soijan ja valkoisen maalin avulla.

Puu harmaantuu luonnostaan auringonvalon ja veden yhteisvaikutuksesta. Puussa olevat tanniinit reagoivat valoon ja harmaannuttavat kosteuden avulla puuta hiljalleen, ns. keloefekti. Hankkimamme lauta oli kuitenkin kuusilautaa, joka on erittäin vähätanniinista. Se kyllä harmaantuu, mutta pelkästään luonnollisin keinoin siihen menee ikuisuus. Rautavitrillillä prosessia saa nopeammaksi, mutta se on silti erittäin hidasta verrattuna esim. mäntyyn tai koivuun jotka vaihtavat väriä jo heti ensimmäisen käsittelykerran jälkeen.

Looginen ratkaisu oli tietenkin lisätä kuusilaudan tanniinisuutta. Tanniinin hankkiminen ei sitten ollutkaan ihan helppo prosessi. Reissusta maalikauppaan jäi käteen vinkki kysellä tanniinia yliopiston apteekista. Soitto farmaseutille ja toteamus, että tanniini ei kuulu enään valikoimaan. PRKL!

Erikoismaalikauppoja netistä etsiessäni eräs slogan pisti silmään. Väripirtti - "Se mitä meiltä ei löydy, se hankitaan!" sehän nähdään, ajattelin. Vierailu ko. liikkeeseen palautti kuitenkin uskoni suomalaiseen asiakaspalveluun. Tanniinia ei heiltä tietenkään löytynyt, mutta lupasivat selvittää mistä sitä saisi. Pian puhelin soikin ja ystävällinen henkilö langanpäässä kertoi löytäneensä paikan josta sitä voi ostaa, mutta ainoastaan kouluille opetustarvikkeeksi, joten he eivät sitä voineet tilata. Satun työskentelemään korkeakoulumaailmassa, joten tilaaminen ei olisi tuottanut ongelmia, hinta sitten kylläkin. Olin nimittäin löytänyt eräänlaista tanniinia myös viinitarvikkeita myyvästä liikkeestä. Tannorouge -nimellä kulkeva, punakastanjasta eritetty tanniinijauhe maksoi heillä 4.90€/100g, kun sama satsi kouluille opetustarvikkeita myyvässä liikkeessä oli yli 50€!!!  Melkoista riistoa kuntien, eli meidän veronmaksajien kukkaroista. No, tanniinit vapaankaupan yksityisyrittäjältä kymmenesosa hintaan ja eikun kokeilemaan.

Tanniinin, veden ja rautavitrillin sekoitus antoi jo ensimmäisellä sudillisella puulle kauniin harmahtavaa sävyä ja ilokseni huomasin että väri ei ollut tasaista vaan puun syiden tiheys, oksat, kolhut ym. näkyivät eri tavoin. Osaan laudoista hieman valkoista maalia, hiontaa, ohuesti soijaa, hiontaa ja avot. haluammamme "kierrätyslauta" oli syntynyt.

Koska puunkäsittely tehtiin pihalla säiden armoilla koko seinän (n.12m2) peittävän puutavaran käsittelyyn vierähti liki kuukausi. Käsittelyä, kuivumista, hiontaa, käsittelyä kuivumista... ja lopulta kiinni seinään. Lopputulos oli paljon paremnpi kun ikinä uskalsimme toivoakaan. Seinälle tulee vielä taulua, ehkä hyllyä ym. Mutta toistaiseksi saamme ihailla pelkän puun luomasta estetiikasta.





28 kommenttia:

  1. Kertakaikkiaan upea!

    VastaaPoista
  2. Hieno! Jotain tämän tyyppistä olemme suunnitelleet meidän eteisen seinään, koska tälläinen valmis pakettitalo on muuten niin pliisu. Vähän tuhrhan työläältä tämä kyllä vaikuttaa. Kuitenkin mieluisampi kuin parketin lätkiminen seinään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Työlästä se toki on, mutta ei mitenkään ylitsepääsemätöntä. Varsinkin jos pieneen tilaan tekee. Tsemppiä projektillesi!

      Poista
  3. tosi siisti, kiitos neuvoista, ...:) nim kotiaskartelija

    VastaaPoista
  4. Mikä taika sillä soijalla oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soija värjää puuta ruskean sävyyn. Käytin vedellä "ohennettua" soijakastiketta jossa oli yksi osa soijaa ja neljä osaa vettä.

      Poista
  5. askartelu aatu23.6.2014 klo 14.37

    yksi tapa saada vanhan näköistä puuta on jättää tuoreet laudat lumihankeen talven ajaksi ja siirtää säältä suojaan kuivumaan lumien lähdettyä. Ei ehkä nopeaa mutta vaivatonta ja lopputulos loistava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuokin, varsinkin jos ei ole kiire. Luonnollinen harmaantuminen on hyvin tasaista, eli jos haluaa puuhun sävyeroja kannattaa varmaan hieman käsitellä lautoja ennen tai jälkeen talven :)

      Poista
  6. Onko seinä rautavitrillikäsittelyn jälkeen "suojattu" jotenkin kulumiselta, esim lakattu? Käsittääkseni rautavitrillikäsittelyn tuoma harmaus kuluu helposti pinnasta pois jos pintaa ei pinnoiteta lakalla tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seinää ei ole pintakäsitelty lakalla tai vahalla. Laudat on nyt ollut seinässä noin puolitoista vuotta eikä mitään kulumaa ole havaittavissa. Vitrilliseosta tuli käytettyä varsin reippaasti ja lautoja sahatessa huomasikin, että puu oli imenyt seosta varsin syvälle, joten käsittely ei ole pelkästään puun pinnassa.

      Poista
  7. Onko lautatavara raakaa vai hienosahattua?

    VastaaPoista
  8. Hei! Tästä projektista näyttää olevan jo pari vuotta, mutta muistatko yhtään missä suhteessa tanniinia kului? On meinaan komea seinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ihan tarkkoja mittoja en muista, mutta suurinpiirtein 5dl kuumaa vettä, puoli ruokalusikallista rautavitrilliä ja vajaa teelusikka tanniinia. Vitrillin ja tanniinin suhde vaikuttaa eniten väriin. Kannattaa kokeilla ensin hukkapaloille ja etsiä sopiva sekoitussuhde.

      Poista
  9. Onko tuo käsittely pakko tehdä ulkotiloissa, vai voiko sitä alkaa toteuttamaan jo seinässä olevaan olohuoneen raakalautaan? Todella upea tuli =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Henkilökohtaisesti en lähtisi käsittelemään jo seinässä olevia lautoja, mutta ei kai sitä mikään estä. Homma on sotkuista ja käsittelyaineet todella juoksevia, joten huolehdi kunnollisista suojauksista ja tuuletuksesta.

      Poista
  10. Mahtavan näköinen seinä! Olisiko sinulla antaa vinkkiä, miten nuo värit saa sopimaan tasaisesti noin hyvin yhteen? Eli lissäätkö vain valkoista maalia sattumanvaraisesti puunpinnalle ja hiot sitä kohtaa hiekkapaperilla? Eli vaalea maali ikään kuin sekoittuu nätisti tuon harmaan sävyn kanssa.. Kiinnostaa kovasti ainakin kokeilla samantyylistä seinää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muistaakseni lisäsin valkoista vesiohenteista maalia pinnalle sivelin hieman ja sen jälkeen pyyhin sitä erittäin märällä pyyhkeellä. Silloin maali levittyy ja ohenee samalla ja sekoittui harmaan sävyyn. Onnea projektillesi!

      Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Moi! Miten kiinnititte laudat seinään? Oliko koolaus vai kiinnitittekö suoraan seinään? Ja millä kiinnititte? Naula, naulapyssy...?

    Hieno seinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina ja kiitoksia! Laudat on kiinni suoraan seinässä naulapyssyn nauloilla.

      Poista
  13. Heippa!

    Olisin kysellyt tämän tanniinia myyvän liikkeen perään? :)

    Upea seinä!

    Olen jo jonkin aikaa metsästänyt harmaantuneita lautoja sängyn päätyä varten, mutta ei ole löytynyt. Eli pitänee tehdä ne itse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Enpäs muista mistä sitä ostin, mutta samanmoista tavaraa löytyy esim. tuolta: http://www.lappo.fi/product/448/tanniini-vinoferm-tannorouge Varmasti myös muista viinitarvikkeita myyvistä kaupoista tuotetta löytyy. Tsemppiä projektillesi!

      Poista
  14. Onko käsittely sisäilmaan soveltuva? Luin että rautavitrilliä eli rautasulfaatti käsittelyä ei suositella sisäseiniin.

    VastaaPoista